meggydzsem: 3:1 tartósító szer, kimagvalt meggy és ledarálva, 1 kg cukor és jöhetett a főzés amikor jó sűrű lett lezártam a gázt és steril üvegekbe raktam lezártam és 5 percre fejre állítottam, aztán elpakoltam őket száraz dunsztba.
nyersen elrakva: befőttes üveggel adagoltam azaz magvaltam a meggyet a befőttesüvegbe és tálba öntöttem. Nekem 10 üveggel lett, ez lesz majd sütikbe. Ahány üveg meggy annyi kis kávés kanál szalicil és 1 kg cukor ezt jól elkevertem és kb két napig pihent letakarva de idő közönként megkell keverni. Steril üvegekbe rakosgattam egy merőkanál vagy fél merőkanállal egy kis levet raktam rá. A tetejére késhegyni szalicil és lezárom végleges helyére raktam. A levéből kimértem a fél literes pálinkás üvegbe a tetejére szalicil lezártam és télen jó lesz meggyszörpinek. Nyersen ugyanígy elraktam csak nem magoztam ki.Abból is lett 10 üveg ami megmaradt meggy leves meggykompót lett.
zöldbab nyersen sós víz forralása |
sárgadinnye lekvár főzése |